Täna võsas telefonis hüppavat "nulli" taga ajades tekkis tõsine mõte, et äkki peaks omale miski tõsisema seadme otsima. Samas jälle kogemusi pole üldse ja äkki ka dedicated seadmed kaotavad ka võpsis oma täpsuse. Ja mis brände/mudeleid peaks vaatama, või kannatavad odavad hiinlased ebays ka kriitikat?
Endal etrex 20 ja vanemast ajast Nüvi550. Viimane neist on auto-hübriid, millel ka geopeituse võimalused.
See kasutusel kohalesõiduks
Etrax pole küll puutetundlik (eeldab palju nakitsemist väikese joystick-uga) ja väikese ekraaniga,
aga aarded on kõik korraga sees ja tavaliselt pole väga midagi kohapeal teha vaja.
Toiteks on tal AA patareid - kestavad päeva-poolteist ära.
Eeliseks on ka kahe GPS süsteemi korraga kasutamine, nii et ka hõredamas metsas püsib täpsus 3-4m
Oluline eelis (nuti"GPS"-ide ees) on vee- ja löögikindlus
Sees Regio Topo
Miki telefonitsi rääkis ka pikalt gps seadmetst jne. Ja suht kähku ma loobusin sellest mõttest, kuna esialgset probleemi tõenäolsielt ei lahendaks. Aga samas sama kiiresti tuli uuest tahtmine omale soetada miski seade just vastupidavuse ja üldise maastikul kasutamisel eelistele vms. Eks nüüd vaikselt nillin ebays kasutatud seadmeid :).
Üldiselt ise kasutan ka suurema osa ajast nüüd juba telefoni. Aga nuppudega geps ikkagi ka olemas ja läheb kasutusele just pikematel ja märjematel matkadel. Samuti talvel, kui nuppe on läbi kinda tunduvalt parem käppida kui ekraani. Eks kindlasti osad ekraanid töötavad ka kindaga aga no mul nii peen telefon pole. Täpsus on küll ka telefonil ikka päris heaks läinud, eriti kui kasutusel mitu erinevat süsteemi. Uuematel Huaweidel vist lausa kõik neli kiipi olemas aga ma ei teagi päris täpselt kas kõik süsteemid ise ka aktiivsed :D Pole ammu uurinud. Kokkuvõttes jah telefon mugavuse pärast suurema osa ajast ja külma ja märjaga geps. Lisaks muidugi gepsu aku peab tunduvalt kauem vastu, kuigi akupangad lahendavad ka telefoni puhul selle mure. Gepsuks garmin 64s vist kui ma ei eksi :D
Taasavastasin geopeituse veidi aega tagasi ja.. telefonid ikka suht mugavad ja täpsed tänapäeval juba (GPS pluss Glonass ja osadel ka see Galileo ja see Hiinlaste süsteem, mille nimi ei meenu..). Mobiililevi on kah juba suht üleriigiline tänapäeval, nii et 'nullis' annab ka maaameti ortofotot kaeda, kui telefoni geps villast viskab. Samas, käsi-GPS peale olen mõelnud isegi (telefoni geps pole ikka nii hea vastuvõtuga kui päris GPS).. Teisest küljest, kui aarde koordinaadid on võetud telefoniga või vanema GPS-iga, siis null on ju ikka pluss-miinus X meetrit.. Käsi-GPS-il muidugi ka see, et waypointid vaja kuidagi enne sisestada.. Esialgu ajan asja telefoniga ära (pluss mingi ise aretatud tööriist aarete otsimiseks, see siin.
Telefonide räme miinus on aku, displey õgib seda mõnuga. Ise lasin Jõulumäel aardeid otsides ringi siis nii, et akupank tagataskus, telefon juhtme otsas :D Aga toimis, leiud sai kah kohe logitud, mitte et algul kuhugi paberile kirja ja siis õhtul arvuti taha ronides hakkad leide logima..
Esimesed aarded sai leida Bluetooth-GPS ja pihuarvuti abil (mingi venemaine soft oli, kaardid tuli kah ise teha). GPS oli oma aja kohta suht korralik, kuid viskas kah ühest metsa äärest teise.. Aare tuli ikka leida 'loogilisest kohast'.
Ma ei mäletagi, millal ma viimati käsi-gps seadet aarete otsimiseks kasutasin. Varasemalt küll, pigem olin telefonile ülemineku vastane. Aga mugavus ja aluskaartide valik (Eesti oludes maa-ameti orto ja põhikaardil olevad metsarajad, sihid) räägib tugevalt telefoni kasuks (https://gp.sookoll.ee on minu peamine vahend, aga telefonis see eeldab ka kodust eeltööd, ei ole veel jõudnud niikaugele, et kunagine plaan see geopeitus.ee uueks kaardiks integreerida, realiseerunud oleks). Kuna ma enamsti liigun ikka auto või tsikliga, siis liikumise ajal on mul telefon juhtme otsas laadimas, seega ei ole seda aku muret ka just väga tihti. Kui on pikem matk kuskil tsivilisatsioonist eemal, siis ikka võtan käsi-gps'i kaasa. Millest saab välja lugeda, et ammu ei ole olnud pikemat matka...
Ka ise olen siiani kasutanud vana Nokia telefoni metsas GPS-ina uue nutika kõrval, kuid ka mõtlesin, et äkki peaks omale muretsema mingi päris õige käsi GPS-I. Vaatasin, et näiteks Garmin eTrex Touch 35 Western Europe. Olen nüüd paar päeva uurinud netiavarustes ja lugenud ka foorumeid ning ei tea üldse enam kas ikka peaks. Ega väga häid arvustusi ei olnud kuskil, igal pool ikka mingid mured ja selle Lääne Euroopa kaardiga tundub veel muresid rohkem isegi ja tavalise Garmin eTrex Touch 35 Blac mudeliga.
Nii ei teagi, kas osta või mitte ja mida osta mida jätta.
Endal Etrex 20 (100€ odavam sellest uuemast)
"Touch UI"-l on oma hind: ekraani resolutsioon
etrex 20: 240 x 320 pikslit
etrex 35: 160 x 240 pikslit
mõlemal seadmel on isegi väike ekraan ja kui piksleid veel kolmandiku võrra
vähem, ma hoiaks sellest 35-st kaarega eemale
selle joystick-uga asjatamine (eriti koordinaatide sisestamine) on natuke
aeganõudev protseduur kuid kui kõik aarded on GPX-ga seadmes sees, siis
väga ei pea ka menüüdes seiklema. Lisaks märgitakse et märja touch
ekraani käsitlemine on keerulisem
Kasutan igapäevatelefonina 2011.a aparaati Nokia N8.
Olin sellega väga rahul (tegelikult olen ülejäänud osas rahul tänini, muidu ju ei kasutaks), aga viimase remondi järel lakkasid töötamast kaardid. Õigemini kaardid on olemas, kuid rakendus Maps neid enam kätte ei saa.
GPS ise töötab, koordinaadid on, kuid asukohatäpp asub maapalli peal Põhja-Euroopa täpsusega, millest jääb peitusemängimiseks natuke väheks.
Kas on kasutajate hulgas kedagi, kes Symbiani hingeelu tunneb?
Kasutasin ise ka aastaid eTrex 20, aga nüüd mingi aeg tagasi (viimase 3 kuu jooksul) kaotasin selle ära :S
Mis praegusel ajal sobivaim alternatiivne lahendus GPS-seadme asemel oleks?
Ilmselt sellesama 20-ne uus variant 22x. Teised handheld-id on oluliselt kallimad.
Juurde ehk Regio topo eraldi mälukaardil. Sinna mälukaardile oleks hea kõik enda GPX-d salvestada,
et mõni "vaenulikuk" GPX tervet seadet maha ei tõmba