Kuidas kinnitada puude külge aardeid?

skingirl11. august 2025 kell 16:44

Tere, kaas-geopeiturid!

Olen selles mängus veel suhteliselt uus, kuid olen juba märganud väga erinevaid peitmisviise ja -stiile. Mul on üks küsimus, millele otsin parimat lahendust ning oleksin väga tänulik Teie kogemuste ja nõuannete eest.

Kuidas olete lahendanud aarde konteineri kinnitamise puude või teiste looduslike objektide külge nii, et see oleks täiesti loodussõbralik?

Tean, et geocaching.com reeglites on kirjas, et püsivaid kinnitusi (nt kruvid, naelad või muu, mis võiks puud või keskkonda kahjustada) ei tohi kasutada. Olen samuti kuulnud, et isegi nöör või traat ümber puu võib aja jooksul tüvele kahju teha, kui see sisse kasvab või koort vigastab. Minu jaoks oleks oluline, et ka kõige väiksem keskkonnamõju oleks välistatud eriti kuna aardeid otsivad sageli ka lapsed, kes õpivad mängu käigus looduse kohta palju uut. Ma ei tahaks, et aarde paigaldus annaks halba eeskuju, justkui elusasse kasvavasse puusse võiks naelu, kruvisid või muid esemeid paigaldada.

Millised on Teie parimad nipid ja lahendused, et aaret puu külge kinnitada nii, et see püsiks kindlalt, oleks ilmastikukindel, ei kahjustaks puud (sh ei lõikuks tüvesse ega koorde) Milliseid materjale või meetodeid Teie eelistate?

tunk11. august 2025 kell 20:21

Minu meelest tubli teemapüstitus ja plusspunktid loodusest hoolimise eest!

Eks see asi ole mitmetahuline.

1. Eramaal otsustab suuresti eraomanik, teatud puhkudel siiski raieloaga arvestades.

2. Kui fookuses on känd või mõni läbinisti kuivanud tavapuu kuskil riigimetsas, siis pole küsimust - üldiselt võib rahumeeli sisse kruvida, freesida või lausa mootorsaega peale lennata.
    2.1. Surnud/surevate puude puhul tasub pöörata tähelepanu tüve alumisele osale. Kui mutukad või puuseened seal väga aktiivselt möllavad, siis aarde püsima jäämise huvides tasub pigem keskenduda alternatiivsetele peidukohtadele.

3. Elava puu puhul hakkab vahest vaikselt dilemma tekkima küll.
    3.1. Mingi suvalise võsapõõsa oksa külge riputatud topsik tuleks lugeda suht süütuks lahenduseks.
    3.2. Kuusemikro või isegi -väike on samuti üsna populaarne peiduviis (tänu aastaringsele maskeeringule) - kuni ta puud kuidagi ei kahjusta.
    3.3. Nööriga, kummiga, tamiiliga või nipukaga ümber oksa/tüve. Mu täitsa meelest täiesti ok, seni kui kinnitusmaterjal venib järele ja kasvav puu nagu "arugi ei saa".
    3.4. Maastik 4+ aarded, mis eeldavad puu otsa ronimist, olgu orava või arboristi moel. Sõltuvalt puu vanusest, tuleb mängu leiuga kaasnevate kadude teema. Üldiselt, vanemate puude puhul murtakse maha kuivanud oksad (ok), nooremad puud kannavad kohati rohkem kahju (sõltub, aga juba vähem ok).
    3.5. Silt või ööaarde helkur klambrilööjaga puutüve sisse. See veel probleemiks ei kvalifitseeru.
    3.6. Tross, traat, alumiiniumvõre ümber tüve. Kõike seda on tehtud ja keegi üldiselt palju ei kobise, sest noh - vanad karjaaiad veeti okastraadiga pinge all ümber männitüve, see oli normaalne ja puud elavad siiamaani.
    3.7. Kruvi või naelaga puutüve külge kinnitatud kastid. Isegi kogenud peitjad teevad seda mõnikord. Kohati nurisetakse küll, aga nagu eelmisegi punkti puhul, mugumaailm ei löö säärase teguviisi ees risti ette. Teadlaste sõnul ei mõjuta mingid kruvid suure puu elutsüklit tegelikult mitte mingil moel. Ajapikku kasvab metall puutüve sisse ja mõju olevat võrreldav kerge sügelusega inimese nahal.
    3.8. Puutüve sisse sümbolite lõikamine. Noh, siin ma tõmbaks piiri küll. On paaril korral tehtud ka Eesti geopeituses (rohkem mujal), aga jah, see siiski juba puu vaatevinklist umbes nagu eluaegne vigastus.
    3.9. Elava puu maha võtmine - ee, noh, selle kohta on juba paragrahv :D

4. Asulas või muidu laialdase avaliku huvi piirkonnas peaks minu meelest hoolitsema, et (isegi muidu viisakalt paigutatud) aarde leidmine/logimine ei tooks kaasa puuvõra selgelt nähtavat kahjustust, mis juba eemalt silma torkab. Oleme ju kõik kohanud murtud oksi ja silma riivavaid reetlikke auke nt hõbekuuskedes või elupuudes kuskil linnapargis.

5. Kultuuriloolise, bioloogilise või mistahes muul moel ainulaadse tähendusega puude puhul tuleks igal juhul vältida väärtusobjekti külge aarde peitmist, isegi puuõõs ei sobi. Tänapäeval on õnneks maad võtnud komme paigutada aare näiteks huviobjekti tutvustava sildi juurde.

6. Hiiepuud on täiesti tabu.